Büyük Rüşvet Operasyonu sonrasında AKP’ye yakın medya kuruluşlarının hedef tahtasına oturttuğu Savcı Zekeriya Öz, 13 Aralık günü ‘Yeni Türkiye’de ‘cüret’ isteyen bir hamle yaptı. Öz, geçen yıl 22 defa yurtdışına çıktığı ve Dubai’de bedava tatil yaptığını öne sürenler hakkında suç duyurusunda bulundu. Listenin en dikkat çekici ismi, haliyle Başbakan Tayyip Erdoğan’dı.
Öz, iddiayı ilk kez ortaya atan Erdoğan’ın yanı sıra bu yönde yayın yapan SABAH Gazetesi Haber Koordinatörü Şaban Arslan ve tatil bilgilerini yasadışı yollardan temin eden kamu görevlileri hakkında İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na başvurdu. Suçlamalar ağırdı: Görevi kötüye kullanma, iftira, hakaret, hedef gösterme, kişisel bilgileri yasadışı yollarla elde etme ve yayınlama.
En cesurlar Posta ve Taraf
Peki, Zekeriya Öz’ün bu cüretkâr girişimi Türkiye medyasında ne kadar yer buldu, kimler penguenleri oynadı? Diken haberi, 14 Aralık’taki 1’inci sayfasında sürmanşetten ‘Başbakandan Davacıyım’ başlığıyla verdi ve suçlamaları sıraladı. Öz’ün suç duyurusu, Taraf’a da 1’inci sayfadan girdi. Taraf haberi doğrudan, ‘Başbakan için suç duyurusu’ başlığıyla verdi. Posta gazetesi de lafı dolandırmamış, 1’inci sayfasında ‘Zekeriya Öz’den Başbakan’a suç duyurusu’ başlığını kullanmıştı. Haberi saklamayan bir gazete de, 1’inci sayfasında ‘Savcı Öz’den atak: Başbakan’a suç duyurusu’ başlığını kullanan Yurt oldu.
‘Orta yolcu’lar
Vatan, Zaman ve Bugün de haberi okuyucularına 1’inci sayfadan duyuracak kadar önemsemişti. Ancak bir farkla: Üç gazete de Erdoğan hakkındaki suç duyurusunu, üç savcının daha Öz’le eşzamanlı olarak HSYK hakkında suç duyurusunda bulunmasıyla birleştirip ortak başlık atmıştı. Vatan ‘4 özel savcıdan 5 suç duyurusu’ başlığını, Zaman ve Bugün de ‘4 savcıdan suç duyurusu’ başlığını atmıştı.
Hiç görmeyenler
21 haber veya anonsu 1’inci sayfasına ‘layık’ gören Hürriyet’in yanı sıra Milliyet, Radikal, Sözcü veya Cumhuriyet savcıların suç duyurularını okuyucularına ilk sayfadan vermemeyi tercih etti. Yeni Şafak, Star, Akşam, Türkiye, Güneş ve Takvim gibi hükümete yakın ‘penguen’lerse haliyle haberi 1’inci sayfadan duyurmaya gerek görmemişti.