Hemen herkesin başına, aldığı marulun kısa sürede yumuşayıp yenmeyecek hale gelmesi veya soğanın çürümesi gibi mutfak kazaları gelmiştir. Yemek pişirmek kadar kullanılacak malzemeyi mümkün olduğu kadar taze tutarak dayanmasını sağlamak da önemli. Hem ev ekonomisi açısından hem de elinizin altındaki malzemeyle en iyi lezzeti bulabilmek açısından!
Bu gerçekten yola çıkan Daily Mail gazetesi Instagram’da ‘ipuçları‘ veren ‘Blossom’ adlı hesapta paylaşılan önerilerden bazılarını okurlarıyla paylaştı…
Marulu beze sarıp saklayın
Marulu yıkadıktan sonra parçalara ayırın. Önce kurumasını bekleyin ve yaprakları bağlayın. Sonra temiz bir bez veya kağıt havluya sararak buzdolabına koyun.
Bu sayede çıtırlığını ve tazeliğini daha uzun süreyle korur.
Özellikle büyük marulların bozulmaması için en geçerli yöntemlerden biri böyle saklamaktır.
Soğanı külotlu çorabın içine koyun
Soğanı, hava dolaşımını sağlayan bir şeyin içinde saklarsanız aylarca bozulmaz. Bunun en kolay ve pratik yollarından biri ten rengi bir kadın çorabına koyarak saklamanızdır. Siyah çorap güneş ışınına engel olup filizlenmesine neden olabilir.
Çorabın içindeki soğanlarınızı mutfakta kuru bir yere koyabilir veya asabilirsiniz.
Yumuşak peyniri saklamanın yolu tuzlu suda bekletmek
Beyaz peynir ve mozzarella gibi yumuşak peynirlerin uzun süre dayanmasını ve lezzetini kaybetmemesini sağlamak için tuzlu suya koyun.
Bir saklama kabının içine iki fincan su, iki çay kaşığı tuz koyup içine de peynirinizi koyun ve kapağını kapatın. Peynirin gramajı fazlaysa su ve tuz oranını artırabilirsiniz. Bu sayede uzun süre bozulmayacak ve lezzeti değişmeyecektir.
Domatesleri baş aşağı yerleştirin
Domatesin kısa sürede yumuşamasından şikayetçiyseniz bu öneriye iyi kulak verin. Varsa sapını kopardığınız domatesleri ‘baş aşağı’ koyarak buz dolabında saklayın. Bu sayede suyun dışarı salgılanması zorlaşır.
Cook’s Illustrated dergisine göre böyle saklanan domatesler daha geç çürüyor.
Unda güveye karşı defne yaprağı
Un, makarna, bulgur ve diğer tahıllar güvelerin hedefi olabilir. Kuru gıdalara ‘dadanan’ güveleri uzak tutmanın en iyi yolu kavanozların üzerine birkaç defne yaprağı koymakıtr.
Karpuzu saklamak için kevgir kullanın
Yaz aylarının serinletici meyvesi karpuzu saklamak zor zanaat. Hele de büyükse! Ama onun da bir çaresi var. Karpuzu küçük parçalara bölüp bir kevgire koyun. Kevgiri geniş bir kabın içine yerleştirin, üzerini streç filmle kapatın ve buzdolabına koyun. Bu sayede karpuzu belirli bir süre bozulmadan saklayabilirsiniz.
Taze nane, kekiği kurutun
Aldığını taze nane, reyhan veya kekik kısa sürede bozulabilir. Bu nedenle bir süre tazesini kullandıktan sonra kurutmak ziyan etmemek için en iyi seçenek. Nane, reyhan ve benzerlerini 180 derecenin altındaki bir ısıdaki fırına koyun.
İki-dört saat fırında tutun ve soğuyunca baharat olarak kullanın. Tabii çok güneşli ülkelerde bu işlem tepsi içindeki naneyi balkona koyarak da yapılabilir.