Evrim teorisinin çıkarılması, ‘cihat’ kavramının girmesi ve Atatürk’e daha az yer verilmesinin ardından tartışmaların dinmediği yeni müfredatın tarih kitabında ‘cihat’ın İslamiyette ‘farz’ olduğu anlatıldı.

Fotoğraf: Reuters
İlkokul ve ortaokul düzeyinde 17, lise düzeyinde 24, imam hatip ortaokulu ve imam hatip lisesi düzeyinde 10 olmak üzere toplam 51, sınıflar esas alındığında 176 müfredat yenilenmişti. Evrim teorisi çıkarılmış, ‘cihat’ kavramı girmiş ve Atatürk’e daha az yer verilmişti.
Bakan İsmet Yılmaz, ‘cihat’ kavramına gelen eleştirilere, “Rahatsızlık duymayın, dinimizde var” diye yanıt vermişti.
‘Örtününce kadının itibarı arttı’
Hürriyet’ten Esra Ülkar ve Önder Öndeş’in haberine göre, 11’inci sınıf ‘Hz. Muhammed’in Hayatı’ kitabında “Hicretin beşinci yılında içki ve kumar yasaklandığı gibi, örtünmek farz oldu” denilerek, örtünmeyle ilgili ayete yer verildi. Konunun devamında “Erkek ve kadının örtünme şekli yeniden düzenlendi. Böylece kadının şeref ve haysiyeti korunup itibarı arttı” ifadeleri yer aldı.
9’uncu sınıf tarih kitabında ise ‘olgu ve olay’ yerine ‘vaka ve vakıa’; ‘uygarlık’ yerine ise ‘medeniyet’ kelimesi tercih edildi. Okuma parçaları arasına ‘15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Günü’ de eklendi.
‘Müslümanlar olumsuzluklarla anılmak isteniyor’
Tüm liselerde seçmeli olan ‘Temel Dini Bilgiler (İslam 2)’ kitabında özetle, “İslam alimleri cihadın genel anlamına vurgu yaptıklarında Müslümanlar üzerine farz bir ibadet olduğunu belirtmişlerdir. Günümüzde cihad kavramı özellikle İslam karşıtları tarafından kötü örneklerle özdeşleştirilerek uzak durulması gereken bir şeymiş gibi gündeme getirilmekte ve Müslümanlar bu kavram üzerinden olumsuzluklarla anılmak istenmekte” ifadesi yer aldı.
‘Pek çok şey din adına yapılıyor’
Anadolu imam hatip liselerinde okutulan ‘Fıkıh’ dersi kitabında ise “Geniş manasıyla cihad, Allah (c.c) yolunda canla, malla, sözle, fiil ile mücadele etmeyi kapsamaktadır. Bu manasıyla cihad; hem ekonomik, hem kültürlerarası hem de silahla yapılan mücadeleyi içermektedir. Cihad dar manasıyla Allah (c.c) yolunda savaşmayı ifade etmektedir” denildi.
Günümüzde kavramın yanlış kullanıldığı da belirtilerek, “Cihad adı altında şiddet içerikli eylemlerin en sakıncalı yönü İslama uymayan pek çok şeyin din adına yapılmasıdır. Terör gruplarının İslami söylemleri kullanması, Müslümanları kendi kavramlarını kullanmaktan uzaklaştırmamalı aksine kavramların doğrusu âlimler tarafından yazılıp anlatılarak halk aydınlatılmalı. Silah kullanma yetkisi sadece kamu otoritesine ve denetimine aittir” denildi.