Ödemeler dengesi, ağustos ayında, beklentiler doğrultusunda, 2 milyar 592 milyon dolar fazla verdi. Böylece cari açık, 2015 eylülünden bu yana aylık bazda ilk kez artıya geçti.
Döviz kurlarındaki yükseliş sonucu pahalı hale gelen ithalatın azalması, döviz bazında ucuz hale gelen yerli mal ihracatı ve turizm gelirinin artmasına bağlı olarak cari açığın gerilemesi piyasa yapıcılarının genel olarak hemfikir olduğu tahminler arasındaydı.
12 aylık cari açık 51 milyar dolara indi
Merkez Bankası’nın verilerine göre geçen yılın ağustos ayında 923 milyon dolar açık veren cari işlemler hesabı, bu yılın aynı ayında 2 milyar 592 milyon dolar fazla verdi. Bunun sonucunda, 12 aylık cari işlemler açığı 51 milyar 125 milyon dolara geriledi.
Altın ve enerji dışındaki cari işlemler hesabı da, geçen yılın ağustos ayında 2 milyar 438 milyon dolar fazladan, 5 milyar 109 milyon dolar fazlaya yükseldi.
Dış ticaret açığı aylık bazda 4’te bire düştü
Merkez Bankası’nın analizine göre cari işlemler hesabının fazla vermesinde, ödemeler dengesi tablosundaki dış ticaret açığının (ithalat-ihracat farkı) bir önceki yılın aynı ayına göre 3 milyar 65 milyon dolar azalarak 1 milyar 284 milyon dolara inmesi etkili oldu. Bir diğer etki de ağırlığı turizm gelirlerinden oluşan hizmetler dengesinden kaynaklanan net girişlerin 741 milyon dolar artarak 4 milyar 627 milyon dolara yükselmesi.
Diğer teknik veriler şöyle:
– Hizmetler dengesi altında seyahat kaleminden kaynaklanan net gelirler, bir önceki yılın aynı ayına göre 461 milyon dolar artarak 3 milyar 693 milyon dolara çıktı.
– Birincil gelir dengesi kalemi altında yatırım geliri kaleminden kaynaklanan net çıkışlar, bir önceki yılın aynı ayına göre 67 milyon dolar artarak 675 milyon dolara yükseldi.
…ancak doğrudan yatırım yine de düştü
– Doğrudan yatırımlardan kaynaklanan net girişler, bir önceki yılın aynı ayına göre 60 milyon dolar azalarak 737 milyon dolara geriledi.
Sıcak parada da çıkış var
– Portföy yatırımları 1 milyar 786 milyon dolar tutarında net çıkış kaydetti. Bu gelişmede, yurtiçinde yerleşiklerin yurtdışında yaptığı yatırımlardaki 821 milyon dolar artış ile yurtdışı yerleşiklerin yurtiçinde yaptığı yatırımlardaki 965 milyon dolar azalış etkili oldu.
– Portföy yatırımlarının alt kalemleri incelendiğinde, yurtdışı yerleşiklerin hisse senedi piyasasında 36 milyon dolar ve devlet iç borçlanma senetleri piyasasında 666 milyon dolar net satış yaptığı görüldü.
– Yurtiçi bankaların yurtdışındaki tahvil ihraçlarıyla ilgili olarak bankalar 24 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirdi.
– Diğer yatırımlar altında, yurtiçi bankaların yurtdışı muhabirlerindeki efektif ve mevduat varlıkları 10 milyar 371 milyon dolar ve yurtdışı bankaların yurtiçindeki mevduatları 284 milyon dolar net artış kaydetti.
– Yurtdışından sağlanan kredilerle ilgili olarak, bankalar ve genel hükümet sırasıyla 2 milyar 210 milyon dolar ve 5 milyon dolar net geri ödeme gerçekleştirmişken, diğer sektörler 133 milyon doları net kullanım gerçekleştirdi.
Cari açığın köpüğünü kur ve turizm aldı: Yüzde 63’lük düşüş
Yıllık cari açık 57 milyar dolar: Beş ayda 7 milyar dolar ‘gizemli para’ girişi
Bir yılda yüzde 72 arttı: Yıllık cari açık 57 milyar dolar
Cari açık bir yılda 20 milyar dolar arttı: Aylık yüzde 62, yıllık yüzde 60
Cari açık tutulmuyor: 2017’nin aynı ayına göre yüzde 163 arttı
Moody’s raporu: Gelişmekte olan 22 ülke arasında cari açığı en yüksek Türkiye