CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal’ın “Abdullah Gül (cumhurbaşkanlığına) aday olursa değerlendirilmeli” demesi parti yönetimi tarafından “Bölünme getirir” diye yorumlandı.

Fotoğraf: DHA (Arşiv)
Referandumdaki ‘Hayır’ oranına atıfla “Yüzde 49’u tutmanın yolu adayı netleştirmek” diyen Baykal, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun cumhurbaşkanı adayı olması halinde destek vereceğini, Gül’ün isminin gelmesi halinde ise ‘ciddiye alacağını’ söylemişti.
Cumhuriyet’ten İklim Öngel’in kulis haberine göre Baykal’ın ifadeleri CHP yönetimince, “Olağanüstü kurultay talebinin tepki çekeceğini biliyor. Bunu bir ülke meselesi gibi göstererek olağanüstü kurultay istiyor” diye yorumlandı.
Baykal’ın sözleri aynı zamanda ‘bölünme işareti’ olarak da yorumlandı: “Baykal’ın ifadeleri yüzde 49’u koruyup büyütecek bir proje değil, dağıtıp, parçalayacak, bölecek bir öneri.”
CHP yönetimi Baykal’ın Gül’ü olası cumhurbaşkanı adayı olarak göstermesini ise şöyle karşıladı: “Ciddiyetsiz bir tavır. Gül, CHP’ye genel başkan olsun şeklinde de yorumlanabilir. Parti tabanından buna ciddi tepki var. Baykal kendini tarif ediyor.”
‘En doğru isim Kılıçdaroğlu’
Parti yönetimi Kılıçdaroğlu’nun referandumda doğru bir siyaset izlediğini belirterek cumhurbaşkanlığı için en doğru ismin de Kılıçdaroğlu olduğunu savunuyor.
Bazı isimler ise cumhurbaşkanı adayı olarak CHP genel başkanının çıkartılmasının yüzde 49’a karşı bir ‘dayatma’ olarak karşılanabileceği görüşünde.