• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ

Küçük balıkçılardan hükümete çağrı: Av yasaklarını değiştirmeyin, deniz yaşamı yok olmasın

08/09/2019 17:54

Balıkçılığı temsil eden en büyük örgüt olan Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği (Sür-Koop), hükümete bir imza kampanyası ile çağrı yaparak, gırgır teknelerine yönelik avlanma derinliğinde ve istavrit balığı için belirlenen avlanma boyunda yapılması planlanan değişikliklerin durdurulmasını istedi.

Fotoğraf: Change.org

Sür-Koop Başkanı Ramazan Özkaya’nın çağrısında, Türkiye’deki balıkçı filosunda küçük bir grubu temsil eden, ancak sermaye büyüklüğü açısından öne çıkan gırgır teknesi sahiplerinin talepleri doğrultusunda ortaya çıkan bu değişikliklerin, özellikle Marmara Denizi’ndeki sucul yaşama büyük zarar vereceği ifade edildi.

Reklam

Gırgır teknesi, büyük ölçekli balık avcılığı yapmak üzere geliştirilmiş araçlara deniyor.

Çağrıda, bu tekne sahiplerinin Tarım Bakanlığı’na bağlı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nü avcılık kurallarında değişikliğe zorladığı ve 24 metre olan gırgır avcılığı avlanma derinliğinin 18 metreye indirilmesini ve 13 santim olan istavrit balığı avlanma boyunun 12 santime düşürülmesinin istendiği belirtildi.

Çağrıda, “Bu iki talebin lehine yapılacak her düzenleme denizlerinizdeki yok oluşun hızlandırılması ve sucul ekosistemin idam fermanından başka bir işe yaramayacaktır” dendi.

Reklam

Sür-Koop’un çağrısı şöyle devam etti: “Bizler sucul canlı kaynakların korunması ve sürdürülebilir balıkçılık politikalarının öneminin bilincinde olan balıkçılar olarak ülkemiz kamuoyuna bir çağrı yapıyor ve destek istiyoruz!”

Sür-Koop’un verilerine göre, gırgır aracı ile avlanan tekne sayısı ise 450 iken, ticari avlanma ruhsatınsa sahip toplamda yaklaşık 18 bin tekne bulunuyor.

AB, gırgır ağını sınırlandırılıyor

Avrupa Birliği kara sularında 160 metre derinlik ve 800 metre ağ uzunluğu ile sınırlanan gırgır av aracı, ülkemizde sadece ağ derinliği sınırlandırılarak (165 metre) kullanılıyor. AB mevzuatları 50 metreden daha sığ sularda gırgır avcılığını yasaklarken, ülkemizde 2012 yılında yapılan bir düzenleme ile bu seviye 12 metreden 24 metreye çıkarılmıştı.

‘Dev bir süpürge’

Gırgır teknesi sahipleri av sezonunu böyle açtı. Fotoğraf: Sür-Koop

Diken’e konuşan sürdürülebilir balıkçılık aktivisti ve kıyı balıkçısı Kenan Kedikli, ‘deniz tabanındaki her türlü resif alanlarını tahrip eden dev bir süpürge’ olarak ifade ettiği gırgır tekneleri için şöyle konuştu: “Denizin en canlı alanları güneş ışığını etki olduğu sığ sulardır. 50 metre derinliğe kadar olan yakın kıyı gerek bitki gerekse yaşam açısından ekosistemin kendini yeniden ürettiği alanlardır. Yavru balıklar için barınma ve beslenme alanlarıdır. Bu nedenle dibe temas ederek çekilen ya da sürüklenen av araçlarının bu sahalarda kullanımı yasaktır. Günümüzde kullanılan gırgır av araçlarına göre nispeten daha düşük etkili olan trol için kıyılardan 3 deniz mili açıkta avlanmak zorunluyken, boğazlar ve Marmara Denizi trol avcılığına kapalıyken, gırgır avcılığının tahrip edici etkisi yıllarca göz ardı edilmiştir.

Ortalama 5 ton kurşun yakası deniz tabanına indikten sonra ağın büzülerek toplanmasını sağlayan çelik halatlarla, 1000 HP ve daha fazlası motor gücüyle yapılan bir avcılıktır söz konusu olan. Başka bir deyişle su üstü balıklarını yakalamasının yanı sıra modifiye edilerek trol vasfı kazandırılan bir av aracıdır.”

Change.org’daki ‘Balığın sessiz çığlığı ol!’ başlıklı imza kampanyasına bu bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

CHP: Boğaziçi eylemlerindeki hak ihlallerinin tespiti için komisyon kurulsun

CHP, Boğaziçi Üniversitesi’ne Melih Bulu’nun rektör olarak atanmasının ardından başlayan eylemlerde yaşanan gözaltılar, tutuklamalar ve polisin orantısız müdahalesinin araştırılması için Meclis’te alt komisyon kurulmasını önerdi.

Doktor: Eşini kaybeden bir teyzemiz cenaze sonrasında 200 kişiye virüs bulaştırdı

Sinop Atatürk Devlet Hastanesi’nde görev yapan Uzm. Dr. Ömer Küçükdemirci, eşinin vefatının ardından köylülerin evinde misafir ettiği kadının Covid-19 testinin pozitif çıktığını, 200’e yakın kişinin hastalığa yakalandığını belirtti.

Profesör uyardı: Karadeniz’le ilgili önlem alınmazsa tüm ülke için risk olabilir

Trabzon’daki Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, vaka sayılarının yüksek seyrettiği bölgede komşu illerin de bu durumdan etkilendiğini belirterek uyardı: Önlem alınmazsa ülkemizin diğer bölgelerine de yayılabilir.

Ziraat batık kredilere ödeme kolaylığı getiriyor

Ziraat Bankası, kurumsal, tarımsal ve bireysel müşterilerinin 2020 sonu itibariyle takip hesaplarına intikal etmiş kredilere ödeme kolaylığı imkanı getireceğini açıkladı.

CHP’li vekil: Zafer Havalimanı’nda kamunun kaybı yaklaşık 7 milyon avro

CHP Kütahya Milletvekili Ali Fazıl Kasap, Zafer Havalimanı’nda 2020 yılında kamunun kaybının yaklaşık 7 milyon avro olduğunu ve bu yılın ocak ayı döviz kuruyla bu bedelin ödendiğini söyledi.

Erdoğan: Eylül bitmeden güvenli bölge kurulmazsa kendi yolumuza gideriz
Sakarya’da kıyıya bir insan iskeleti vurdu

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1220 gündür tutuklu

AGORA

Grev haktır…

Murat Sevinç

Bu yazıyı yazmak zorunda kaldığım için çok üzgünüm

Levent Gültekin

Bankacılık-KOBİ ilişkisi: Hüzünlü bir aşk hikayesi

Mehmet Aksel

GÜNÜN 11’İ

Kübra Par: Cahit Özkan’ın sözleri -en azından şimdilik- AK Parti’yi temsil etmiyor

Esfender Korkmaz: Cari açık demek kaynak kaybı ve yoksullaşma demektir

Muharrem Sarıkaya: ‘Eylem planı’ hayata geçerse Türkiye, AİHM’de en fazla dosyası olan ülke sıfatından çıkar

Şeref Oğuz: Büyüdük ama neden işsizim, neden ev genciyim, neden kepenklerim kapalı?

Kaan Sezyum: Dünyada kendi hukuk dışı tavırlarına karşı reform paketi açıklayan çok az iktidar vardır

Akif Beki: Rüya gibi, yenilik çok şahane, şayet reforma iktidar da uyarsa

Abbas Güçlü: Öğretmenlere aşı konusunda öncelik tanındı ama arkası gelmedi

Abdulkadir Selvi: Sancar’a ‘kaset şantajı’ yapanlar 1 milyon dolar para istemiş

Deniz Zeyrek: Hükümet, akşam buluşmalarını bitirmek için salgını fırsata çevirdi

Sedat Ergin: Normalleşmenin duyurulduğu gün 12 Ocak’tan bu yana en yüksek vaka sayısı açıklandı

Murat Muratoğlu: TÜİK halı sahada kaleci bulamayınca dönüşümlü kaleye geçen takıma döndü

Leyla Emadi’nin kişisel sergisi: Gel-Git

Elektronik dans müziği ikilisi Daft Punk dağıldı

‘Afrika dahil’

Sanat yayınlarını aynı çatı altında buluşturan border_less ARTBOOK DAYS üçüncü edisyona hazırlanıyor

74. Cannes Film Festivali pandemi nedeniyle ertelendi

Beslenme güçlüğü çektiği için ameliyat edilen ineğin karnından 15 kiloluk halat çıktı

Havayolu şirketinden ‘gizemli uçuş’ kampanyası: Yolcular uçağın nereye ineceğini bilmeyecek

Evin bahçesindeki kaçak kazıdan Roma dönemi eserleri çıktı

Adıyaman’da 70 milyon yıllık Gastropod fosili bulundu

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi