Kıbrıs Cumhuriyeti, Türkiye’nin ikinci bir sondaj gemisi göndererek karasularını ihlal ettiğini savunarak bu durumu ‘şiddetle kınadığını’ açıkladı.

Reuters’in haberine göre açıklamada şöyle dendi: “Bu planlanan ikinci sondaj … Türkiye’nin Kıbrıs’ın uluslararası hukuka dayanan egemen haklarını en ciddi ihlalidir.”
Türkiye’nin Kıbrıs açıklarında iki sismik araştırma gemisi ve Fatih ve Yavuz adlı sondaj gemileri bulunuyor. Fatih, Kıbrıs’ın batı açıklarında sondaj yapıyor.
Türkiye’nin 20 Haziran’da doğalgaz ve petrol aramak üzere üç ay süreyle Kıbrıs’ın doğu açıklarına gönderdiği ikinci hidrokarbon sondaj gemisi Yavuz, seyrüsefer verilerine göre adanın kuzeydoğusuna geçerek sondaj yapacağı Magusa körfezine yaklaştı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan bugün yaptığı açıklamada, Doğu Akdeniz’de Türk sondaj gemilerinin arama çalışma sürecini devam ettirdiğini belirtti.
Erdoğan şunları söyledi: “Sondaj gemilerimiz arama tarama çalışmalarıyla koordineli olarak süreci devam ettiriyor. Sağdan soldan rahatsız edici sesler çıkabilir, bunların bizi alıkoyamayacağını daha önce açıkladık. Türkiye olarak, KKTC olarak süreci aynı kararlılıkla devam ettiriyoruz. Uluslararası camiada en son G20 toplantısında görüştümüz bazı liderlere bu hassasiyetimizi ifade ettik.”
AB: Çok ciddi bir durum
Öte yandan Reuters’in haberine göre Avrupa Birliği (AB), Türkiye’nin Kıbrıs açıklarındaki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerinin çok ciddi olduğunu ve ada etrafındaki gerilimi kabil edilemez biçimde yükselttiğini açıkladı.
Açıklamada şöyle dendi: “Türkiye’nin Kıbrıs’ın kuzeydoğusunda hukuk dışı olarak ilan ettiği yeni sondaj operasyonu, çok ciddi bir durumdur. Türkiye’nin Kıbrıs’ın batısında başlattığı sondajdan iki ay sonra başlayan bu yeni sondaj operasyonu, gerilimi kabul edilemez biçimde tırmandırmakta ve Kıbrıs’ın egemenliğini ihlal etmektedir.”
Son yıllarda büyük doğalgaz yataklarının keşfedildiği Doğu Akdeniz’de Türkiye’nin ve Kıbrıs Cumhuriyeti’nin egemenlik alanları birbiriyle çelişiyor.