RIFAT DOĞAN
Beşiktaş’ta kısa bir süre önceye kadar inşaat yapılacağı söylentileri nedeniyle halkın nöbete başladığı Ihlamur Parkı bakanlık tarafından park alanına alındı.
Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Yıkıcı, parkın inşaat tehdidinden tamamen kurtulması için Beşiktaş belediyesi tarafından kamulaştırılması gerektiğini söyledi.

Fotoğraf: DHA
Ihlamur Parkı’nın içinde bulunduğu 11 bin metrekarelik yeşil alanın 21 Haziran’da paravanlarla çevrilmesi mahalle sakinlerini ayağa kaldırmış; altı kuruma bilgi almak için dilekçe gönderilmişti.
Parkın yapılaşmaya açılacağı iddiasıyla ilgili basına açıklama yapmak için parka giden Beşiktaş Belediye Başkanı Murat Hazinedar’ın korumaları iki yurttaşı darp etmişti.
Tekrar yeşil alan

Fotoğraflar: Ihlamurdere Parkı Dayanışması
III. Selim ve II. Mahmut’a ait üç adet nişan taşının ve anıtsal nitelikte ağaçların bulunduğu Ihlamur Parkı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ‘tekrar’ yeşil alan olarak işaretlendi.
Bakanlığın doğal sit alanı Ihlamur Parkı’nı da içine alan ‘Ihlamur Kasrı 1 ve 3. derece doğal sit alanı etkileme geçiş sahası ile Abbasağa Parkı 1. derece doğal sit alanına ilişkin 1/5 bin ölçekli koruma amaçlı nazım imar planı’ iki gün önce askıya alındı.
İçinde cami ve baraka tipi evlerin de bulunduğu Ihlamur Parkı’nın tamamen park alanı içine alan yeni imar planında, sosyal tesis ve ibadet alanı da bulunuyor.
Seba İnşaat beş katlı 30 daire yapacaktı
Beşiktaş’ta tartışmalara neden olan Ihlamur Parkı’nın park alanına alındığı yeni imar planı daha onaylanmadı.
11 bin 696 metrekarelik parkın 11 hissedarından biri olan ve daha önce parkın bir bölümüne beş katlı ve 30 dairelik bir bina yapacağını belirten Seba İnşaat A.Ş.’nin plana itiraz etmesi bekleniyor.
Seba İnşaat, 15 gün önce parkı tel çitlerle çevirerek şu tabelayı asmıştı: “Beşiktaş Abbasağa Mahallesi, Ihlamur Yıldız Yokuşu’nda yer alan, üzerinde 3. Selim ve 2. Mahmut’a ait üç adet nişan taşının ve anıtsal nitelikte ağaçların da bulunduğu çevre sakinleri tarafından kullanılan ve Ihlamur Parkı olarak adlandırılan 6 bin 735 metrekare yeşil alanın da olduğu 11 bin 936 metrekare arsanın işlemleri tamamlandıktan sonra iddia edilenlerin aksine içinde parkın ve tarihi mirasımızın da bulunduğu yeşil alanın terki yapılarak düzenlendikten sonra siz değerli mahalle sakinlerinin kullanımına sunulacaktır. 11 bin 936 metrekare arsamızdan yeşil alan dışında kalan ve beş gecekondu, oto yıkama, oduncu ve çöp toplama yeri olarak kullanılan toplam 3 bin 68 metrekare üzerine ve beş katı geçmeyecek şekilde konut projesi planlanmakta.”
‘Mevcut olması gereken plana dönüldü’
Yeni imar planına ilişkin Diken’e konuşan Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu üyesi Ayşe Yıkıcı, yeni planla Ihlamur Parkı’nın tamamen park alanına alındığını belirterek, “Mevcut ilk yani olması gereken plana dönmüş” dedi.
Yeni planla mevcut var olan yapının korunduğunun altını çizen Yıkıcı, bölgeye verilen bir emsalin de yeterli olduğunu belirtti.
Belediye, parkı kamulaştırmalı
Yıkıcı, planın daha onaylanmadığını, Seba İnşaat’ın muhtemelen plana itiraz edeceğini kaydederek “Plan onaylandığı takdirde Beşiktaş Belediyesi’nin kamulaştırması lazım. Bu parkın inşaat tehdidinden kurtulması gerekiyor. Çünkü içinde özel mülkiyet var. Sıkıntı o. O yüzden kamulaştırılması şart” dedi.
Pazar günü kutlama var
Bir açıklama da Ihlamur Parkı Dayanışması’ndan geldi. Dayanışma üyeleri yeni imar planla parkın tamamen yeşil alan olarak kalmasını kutlayacaklarını belirterek 2 Ekim saat 10.00’dan itibaren herkesi Ihlamur Parkı’na çağırdı.