Buğday unu tebliğinde ekmeğin kalitesinin düşmesine yol açacak bir değişiklik yapıldı.

Fotoğraf: DHA
Hürriyet’ten Meltem Özgenç’in haberine göre bakanlığın Türk Gıda Kodeksi Buğday Unu Tebliği’nde yaptığı değişiklikle ekmeklik buğday ununun sedimantasyon oranı 30’da 26 mililitreye düştü.
Kararı yorumlayan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Özden Güngör, söz konusu azalışın ekmeğin kalitesinin düşeceği anlamına geldiğini söyledi.
Güngör, ekmeklik buğday unundaki sedimantasyon oranının yüksek olmasının ekmeğin proteininin iyi durumda ve kaliteli olduğunu gösterdiğine dikkat çekti: “Ülkemizde geçtiğimiz yıl çok miktarda yağış oldu. Bu da ekmeğin şimdikinden daha kalitesiz olacağı anlamına geliyor. 2017’de 77 milyon dekar buğday ekim alanımız vardı. 2018’de söz konusu rakam 76 milyon dekara düştü. Ekilmemesinin nedeni ekim maliyetlerinin yüksekliği ve üreticinin para kazanamamasıdır.”