Hükümet Sözcüsü ve Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Türkiye’nin Suriye’de yürüttüğü ‘Fırat Kalkanı’ harekatının El Bab’ın alınmasından sonra biteceğini söyledi.

Fotoğraf: DHA
Habertürk TV’de yayınlanan ‘Akılda Kalan’ programına konuk olan Kurtulmuş, operasyonla ilgili şöyle konuştu: “Herhalde El Bab’la birlikte ‘Fırat Kalkanı’ biter, hedeflere ulaşmış oluruz. Rakka başka mesele. Türkiye sınırlarını tehdit eden bir şey değil. Rakka’ya PYD, YPG’yi koyarsanız Türkiye için güvenlik meselesi olur. Suriye rejiminin de aklını başına alacağını düşünüyorum.”
El Bab’da yürütülen operasyonun da yakın zamanda biteceğini tahmin ettiklerini belirten sözcü, IŞİD’in bölgeye takviye yaptığını belirtti: “Son bilgilerim kuvvetlerimizin şehrin içerisinde girdiği yönündeydi. Maalesef Rakka’nın gecikmiş olması, bir takım DEAŞ militanlarının El Bab’a geldiğinin ve şehirdeki dirençlerin arttığı yönünde haberler var. Türkiye bütün imkanlarıyla bu mücadeleyi sürdürüyor.”
Son olarak, El Bab’da bir Rus savaş uçağının TSK askerlerinin bulunduğu binayı vurması sonucunda üç asker yaşamını yitirmiş, biri ağır 11 asker de yaralanmıştı. Böylece ağustos ayında başlatılan ‘Fırat Kalkanı’ harekatında hayatını kaybeden askerlerin sayısı 62’ye yükselmişti.
İktidardan ise Suriye’deki askeri müdahaleye ilişkin çelişkili açıklamalar geliyor.
İlk olarak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, El Bab’ın ardından YPG’nin elindeki Menbiç ve IŞİD’in başkent ilan ettiği Rakka’ya yöneleceklerini söyleyerek, “Bu adımları atacağımızı (ABD Başkanı Barack) Obama’yla paylaştım” demişti.
Erdoğan, 23 Aralık 2016’da El Bab’ın ‘hallolmak’ üzere olduğunu öne sürmüş, 27 Aralık 2016’da ise El Bab’ın ‘tamamen kuşatıldığını’ savunmuştu.
Türk Silahlı Kuvvetleri de 27 Ocak’ta örgütün El Bab’dan çekilmeye hazırlandığını ileri sürmüştü.
Aynı gün Erdoğan bir kez daha El Bab’ın dört bir taraftan kuşatıldığını belirtmekle birlikte, “El Bab’da bundan sonraki süreçte süratle mesafe almak suretiyle oradaki işi bitirmek, daha derinliğine gitmemek lazım. Yapılan çalışma bu istikamettedir” diye konuşmuştu.
9 Şubat’ta ise Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu Suriye’de yeni hamle sinyali vermiş, El Bab’ın yaklaşık 200 km. güneydoğusundaki Rakka’ya operasyon düzenlemekten bahsetmişti. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, El Bab’ın merkezine girildiğini duyurmuştu.
‘Sorunu hiçbir ülke tek başına çözemez’
Suriye’deki sorunları hiçbir ülkenin tek başına çözme imkanı olmadığını savunan Kurtulmuş şöyle devam etti: “Burada uluslararası ittifakın oluşması şarttır. Halep’te bir ateşkes oldu. Zaman zaman ihlal ediliyor olsa da süreç belli bir yere kadar geldi. Astana görüşmesinde ilk sefer bir şey oldu. Altı yıldır muhalifler bir araya geldi. Türkiye, İran, Rusya bu sürecin gözlemleyicisi. Astana süreci, Cenevre sürecini destekleyecek olan süreçtir. Uluslararası camia bir an evvel adil ve kalıcı barış için çalışmalı. Bir ülkeye, millete zorla barışı empoze etmeye çalışmasınlar.”