• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ

Hukukçuların gözünden AİHM kararı: Bağlayıcı; Demirtaş serbest bırakılmalı

20/11/2018 16:51

Hukukçular Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın “Bizi bağlamaz” dediği Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) eski HDP lideri Selahattin Demirtaş’a ilişkin kararının Türkiye’yi bağladığı görüşünde.

Fotoğraf: HDP

Reklam

AİHM, iki yıldır cezaevindeki Demirtaş’ın siyasi gerekçeyle tutuklandığına hükmederek tahliyesini istemişti.

Erdoğan ise, “AİHM kararları bizi bağlamaz. Karşı hamlemizi yapar, işi bitiririz” demişti.

Çok soran oluyor AİHM'in Selahattin Demirtaş kararı "neyse parası/tazminatı veririz" tarzında değil. Sözleşme'nin 46. maddesine istinaden Mahkeme "derhal salıverilmesini" emrediyor. Bu karar da hukuken iç hukukumuzu bağlayıcıdır, tavsiye niteliğinde falan değildir.

— Yaman Akdeniz (@cyberrights) November 20, 2018

Bilgi Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğretim üyesi Prof. Yaman Akdeniz, AİHM’in kararını sosyal medyadan yorumladı.

Reklam

Akdeniz, AİHM’in kararının tazminatla geçiştirilebilecek bir vaka olmadığını işaret etti: “AİHM’in Selahattin Demirtaş kararı ‘neyse parası/tazminatı veririz’ tarzında değil. Sözleşme’nin 46. maddesine istinaden Mahkeme ‘derhal salıverilmesini’ emrediyor. Bu karar da hukuken iç hukukumuzu bağlayıcıdır, tavsiye niteliğinde değildir.” 

AİHM Selahattin Demirtaş'ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir!

— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) November 20, 2018

Hukukçu Kerem Altıparmak da Demirtaş’ın parmaklıklar ardında kalmasının uluslararası hukuka aykırı olacağının altını çizdi: “AİHM Selahattin Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilmesi için gereğinin yapılması gerektiğini karara bağladı. Şu andan itibaren tutuklu olması hem ulusal hem de uluslararası hukuka aykırıdır. Derhal serbest bırakılması gerekir!”

Cumhurbaşkanının açıklamasındaki "biz" kim bilmiyorum. Ama AİHS ve dolayısıyla AİHM kararı, Anayasa uyarınca kendisi dahil herkesi bağlıyor. Bu koşullarda, alacağız dediği hamleler hiçbiri hukuki geçerlilik taşıyamaz. Bu çok açık.

— Kerem ALTIPARMAK (@KeremALTIPARMAK) November 20, 2018

Altıparmak bir sonraki mesajındaysa Erdoğan’ın “Bizi bağlamaz, karşı adımlar atacağız” demesine atfen, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) ve dolayısıyla AİHM kararının Anayasa uyarınca  herkesi bağlayacağını vurgulayarak yapılacak herhangi bir hamlenin hukuki geçerlilik taşımayacağını belirtti.

Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre, mahkeme kararları BAĞLAYICIDIR. "Âkit devletler, taraf oldukları davalarda Mahkemenin nihai kararına uymayı taahhüt" etmişlerdir.
Kendi takdirlerine bırakılan kısım kararın ne şekilde yerine getirileceğidir.

— Asli Kazan (@perapea) November 20, 2018

Avukat Aslı Kazan da Twitter hesabından AİHS’nin 46’ncı maddesine işaret ederek kararının bağdayıcılığına vurgu yaptı.

Buna göre sözleşmeye taraf olan Türkiye, mahkemenin nihai kararına uymak zorunda.

Kazan’ın mesajı şöyle:”Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 46. maddesine göre, mahkeme kararları BAĞLAYICIDIR. “Âkit devletler, taraf oldukları davalarda Mahkemenin nihai kararına uymayı taahhüt” etmişlerdir. Kendi takdirlerine bırakılan kısım kararın ne şekilde yerine getirileceğidir.”

Avrupa Parlamentosu Türkiye Raportörü Kati Piri de Twitter hesabından, “AİHM’nin kararı net: Demirtaş acilen serbest bırakılmalı. Tutukluluğu siyasidir” diye yazdı.

A clear verdict by the European Court of Human Rights: Demirtas must be released immediately. His detention is of a political, not a criminal nature. #FreeDemirtas pic.twitter.com/DYkKjR8rpo

— Kati Piri (@KatiPiri) November 20, 2018

Demirtaş’ın avukatı 18’inci maddeye dikkat çekti: Hukuksuz yargılama tescillendi 

AİHM’in Demirtaş kararı sonrası Erdoğan: Bizi bağlamaz, karşı adımlar atacağız

Adalet bakanından AİHM’in Demirtaş kararına: Nihai kararı Türk yargısı verir

AİHM: Demirtaş’ın tutukluluğuna son verilsin

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

Boğaziçili öğrencilerden Melih Bulu’ya Metallica’lı çağrı: Vazgeçmiyoruz, istifa!

Metallica’nın For Whom The Bell Tolls şarkısının sözlerini değiştiren Boğaziçili öğrenciler, cumhurbaşkanı kararnamesiyle atanan rektör Melih Bulu’ya çağrıda bulundu: “Hazırlan, bu söz sana, şimdi bak dinle. Boyun eğmeyiz biz kayyuma. Vazgeçmiyoruz, istifa!”

Covid-19’u atlatan doktor: Kalp hastalığı olanlar virüse karşı çok daha dikkatli olmalı

Adana Şehir Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde görevli kardiyoloji uzmanı Doç. Dr. Yahya Kemal İçen, kalp hastalığı olanların corona virüsüne karşı çok daha dikkatli olması gerektiğini söyledi.

Dünya çapında Covid-19 kaynaklı can kaybı 2 milyonu geçti

Covid-19’a yakalandıktan sonra hayatını kaybedenlerin sayısı iki milyonu aştı.

Davutoğlu, Özdağ’a saldırıda Erdoğan’ı eleştirdi: Sessiz kalmak teşvik etmektir

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, partinin Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ’a yapılan saldırı ile ilgili “Sayın Cumhurbaşkanı, bu bir terör saldırısıdır demelidir. Sessiz kalmak olaya teşvik etmektir” dedi.

WhatsApp, gizlilik sözleşmesini mayısa erteledi

Anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp, 8 Şubat’ta kimsenin hesabının askıya alınmayacağını ve ‘planlarını mayısa kadar ertelediğini’ duyurdu.

Türkçe ezan istemişti: CHP, Ardahan milletvekili Öztürk Yılmaz’ı ihraç etti
Demirtaş’ın avukatı 18’inci maddeye dikkat çekti: Hukuksuz yargılama tescillendi

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1173 gündür tutuklu

AGORA

Yeniden AB ve reform: Gerçek(çi) olabilir mi?

İhsan Dağı

Türk mutfağı dünyada başarı yakalayabilir mi?

Mehmet Aksel

Türkiyelilik, Türklük ve Türkiye Cumhuriyeti yurttaşlığı…

Murat Sevinç

GÜNÜN 11’İ

Kübra Par: Partisinden gelebilecek mırıldanmaları göze alarak yaptığı hareketten dolayı Koca’ya teşekkür borçluyuz

Mehmet Ali Güller: İktidarını sürdürebilmek için yeniden AB’ye ihtiyaç duyuyor

Yılmaz Özdil: Ejder meyveli smoothie içenler olacak, pazar çöpünden sebze toplamak zorunda kalanlar olamayacak

Osman Müftüoğlu: Aşılama kampanyası en geç üç-dört ay içinde bitirilmelidir

İbrahim Kiras: ‘Halkımızı aşı olmaya davet ediyorum’ açıklamalarıyla ‘aşı varmış gibi’ yapıyorlar

Sedat Ergin: Çin aşısının kalan partileri ve 4.5 milyon doz BioNTech aşısı ne zaman gelecek?

Abbas Güçlü: Yeni rektörün her söylemi çok yakından izleniyor; dikkatli olmasını öneririz

Feray Aytekin Aydoğan: Din derslerinin zorunlu tercihi noktasında her türlü baskı aygıtı dayatılıyor

Ender İmrek: Ülkeyi şirket gibi yönetmekten söz ediyorlardı, o şirketin içini boşalttılar

Erk Acarer: Suruç patlamasından altı, Sultanahmet’ten beş yıl sonra neden bir bombacı mantar gibi ortaya çıkıverdi

Okan Müderrisoğlu: Siyasi hayat, MHP için de sanıldığı kadar konforlu seyretmiyor

Çevrimiçi, yerçekimsiz Gogol

İstanbul Havalimanı’nda bir dakika sanat…

Üç ‘Rebecca’

Şakir Eczacıbaşı’nın fotoğraf sergisinden 10 ‘seçilmiş an’

Bilinmeyen bir cisim yaklaşıyor!

Yıllarca çekmecede katlı duran Tenten çizimi 3.2 milyon avroya satıldı

Maldivler’in en geniş özel adası hizmete açıldı: Geceliği 600 bin liraya misafirlerini bekliyor!

İstanbul’un yüksek kesimlerinde kar yağışı

Avustralya’da bir adam kayıp kedisini bulmak için askeri teçhizat ile hayvan barınağını bastı

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi