AKP’nin 2011’den bu yana her seçim döneminde vaatleri arasında sıraladığı Kanal İstanbul projesinin güzergahı kesinleşti.

Kanalın genişliği 100 metre, derinliği 25 metre, uzunluğu 47 kilometre olacak.
Marmara Denizi ve Karadeniz’i birleştiren yapay su yolu projesi ‘Kanal İstanbul’, tanker ve yük gemilerinin yarattığı deniz trafiği yükünü İstanbul Boğazı’ndan alternatif bir güzergaha kaydırmayı amaçlıyor.
Kanal, Marmara Denizi’ne Küçükçekmece Gölü’nden açılacak. Sazlıdere baraj havzası boyunca devam ederek Sazlıbosna köyünü geçecek, sonrasında Dursunköy’ün doğusuna ulaşıp Baklalı köyünü geçtikten sonra Terkos Gölü’nün doğusunda Karadeniz’e kavuşacak.
Habertürk’ten Erdem Aktürk’ün haberine göre kanal Arnavutköy, Başakşehir, Avcılar ve Küçükçekmece ilçeleri sınırları içinden geçecek. Proje kapsamında tesis edilecek alt ve üstyapıların tamamı bu ilçelerin sınırları içerisinde kalacak.
Ömrü 100 yıl
60 milyar lira yatırımla hayata geçirilmesi planlanan projenin inşaat aşamasında 5 bin kişinin, işletme aşamasında ise yardımcı tesisler de dahil olmak üzere toplam 1000 kişinin çalışacağı öngörülüyor. İnşaatın beş yıl içinde yapılması ve projenin ömrünün 100 yıl olması planlanıyor.
Kanal kazısından çıkan hafriyat toprağıyla Marmara Denizi’nde yapılacak dolgu çalışmasıyla üç ada yapılacak.
İnşaat çalışması Marmara Denizi’ne 1 kilometre uzaklıktaki Küçükçekmece Gölü’nün denizle birleşerek yok olması anlamına da geliyor. Ayrıca Sazlıdere Barajı da artık içini doldurduğu vadi, gemi güzergahı olduğu için ortadan kalkacak.