SEMİN SEZERER
Fethullah Gülen‘in 16 yıl aradan sonra BBC‘ye verdiği söyleşi, Türkiye basınını da hareketlendirdi. Gülen’in sözlerine ilişkin yorumlar bir yana, en ‘çarpıcı’ yorum Yeni Şafak yazarı Abdülkadir Selvi‘den geldi: “BBC gazeteciliği intihar etti.”
Gülen, Pensilvanya’daki evinde yolsuzluk operasyonu, Hizmet Hareketi, Kürt meselesi, Alevilerle ilişkiler, Mavi Marmara ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’e gönderdiği mektup konularında BBC’nin sorularını yanıtlamıştı.
Gülen Cemaati’ne yakınlığıyla bilinen Zaman, söyleşiyi ‘Paralel devlet söylemiyle yolsuzluklar perdeleniyor‘la manşetten verdi. Aynı çizgide yayın yapan Bugün de söyleşiyi Gülen’in yolsuzluk söyleminden görerek, ‘Yolsuzlukların üzeri örtülemez‘ başlığıyla sürmanşetinden verdi. Cemaat’e yakın gazetelerin yorum koymaktan kaçınıp, metnin tamamını yayımladığı göze çarptı.
Başbakanı bırak, Hocaefendi’nin çevresine bak!
AKP’ye yakınlığıyla bilinen Star‘sa, ‘Pensilvanya kararı vermiş‘ manşeti atmış. Gülen’in ‘paralel organizasyonu kendi açısından değerlendirdiğini’ ifade eden Star, Mavi Marmara’ya dair “Keşke kaba kuvvetle işin üzerine gidilmeseydi. Bugün de aynı şeyi arz ederdim” sözlerini de ‘İsrail açıklamasına tevil’ başlığıyla sundu. Gazetenin yazarlarından Ahmet Kekeç‘in birinci sayfadan duyurulan yazısında ise, Gülen’in Başbakan Erdoğan’a yönelik ‘Kendisi iyi, çevresi kötü’ yaklaşımına ithafen ‘Hocaefendi iyi, çevresi mi kötü?‘ diye soruluyor.
Yeni Akit, daha saldırgan bir dille ‘Yine ölçüyü kaçırdı‘ manşetini atmayı tercih etti. Fethullah Gülen’in yargısız infaz yaptığını söyleyen Yeni Akit, spotundaysa şu ifadelere yer verdi: “Daha önceki açıklamalarda Başbakan için, ‘firavun’, ‘Karun’ gibi benzetmeler yapan Fethullah Gülen, 16 yıl aradan sonra BBC Türk’e verdiği röportajda ölçüyü kaçırıp, Başbakan için ‘zalim, dengesiz, paranoya’ gibi ifadeler kullandı ama cümlenin devamında, ‘Ben böyle demek istemiyorum’ dedi.” Manşetüstü başlığıyla yayımlanan karikatürde ise manşet başlığı pekiştirilmiş. “Seninki yine ölçüyü kaçırmış” diye soran birine, “Olmayan şey kaçar mı?” diye cevap veren başka biri resmediliyor.
BBC mi, Samanyolu mu?
Yeni Şafak ise söyleşiyi birinci sayfada görmeyip, yok saymayı tercih etti. Ancak Abdülkadir Selvi Gülen’in ayaklarının altında görülen Samanyolu TV logolu halıya takılarak, “Habercilikte dünya çapında bir ekol olan BBC gitmiş, yerine Gülen Hareketi’nin yayın kuruluşu olan Samanyolu TV gelmişti” dedi. Durumu ‘BBC haberciliğinin intiharı’ olarak yorumlayan Selvi, “Hocaefendi’nin karşısında ise soran, sorgulayan, çapraz sorularla konuyu açmaya çalışan BBC muhabiri değil, önceden çalışılmış soru ve cevaplarla Gülen medyasından yetişmiş biri duruyordu” diye yazdı.
Akşam da söyleşiyi birinci sayfadan küçük bir kutuda görmeyi tercih etmiş. Gazete Gülen’in ‘Savcıların hepsi Cemaat’ten değil‘ sözlerini başlığına taşımış.
‘Çare ananas’
Gezi eylemlerinde parktaki bir ağaçla ve CNN programcısı Christiane Amanpour’la hayali söyleşiler yayımlayan Takvim de, söyleşi sırasında Fethullah Gülen’in tansiyonun ölçülmesinden hareketle ‘Çare Ananas‘ manşeti attı. ‘Tansiyonu çıkan Gülen’e doktor tavsiyesi’ diyen Takvim, “Malikanede ananas bulunamayınca doktoru müdahale etmek zorunda kaldı” diye yazdı. Gizli ilişkilerinin deşifre olmasının Gülen’i ‘çıldırttığını’ söyleyen gazete, ‘çanak soruların bile Hoca’yı çok yorduğunu‘ belirtti. Takvim şöyle yazdı: “Sinirlerine hâkim olamayan Gülen’in tansiyonu fırladı (…) Takvim ise asabı bozulunca kendinden geçip Türk hükümetine en ağır bedduaları eden Gülen’in haleti ruhiyesini uzmanlara sordu (…) Çare, her gün bir dilim ananas!” Gazete ayrıca ‘Elbisenin üstünden tansiyon ölçülebilir mi’ diye uzmanlara sorarak ayrıca bir haber de yapmış.