Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, dün biten İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) zirvesinin sonuç bildirisinde, ‘terörizme destek olmaya devam etmek’le suçlanıp kınanan İran’ın lideri Hasan Ruhani’yle bugünkü görüşmesinden ‘işbirliği’ mesajı çıktı.

Fotoğraflar: Reuters
İstanbul’da 13’üncüsü düzenlenen ve bu yıl Türkiye’nin dönem başkanlığını üstlendiği İİT’nin zirve bildirisine İran’ın kınanması damga vurmuştu.
Bildiride, teşkilatın İran’ın bölge ülkeleri ve Bahreyn, Yemen, Suriye ve Somali’nin içişlerine karışması ve terörizme destek olmasından rahatsızlık duyulduğu belirtilmişti.
İki liderin ‘Ak Saray’daki görüşmesinin ardından gerçekleştirilen basın toplantısında Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi diyalogu güçlendirmek için atılacak adımlar konusunda fikir alışverişinde bulunduklarını söyledi. Cumhurbaşkanı, “Bölgesel konularda bazı görüş ayrılıkları olsa da akan kanın durdurulması konusunda hemfikiriz” dedi.
Ruhani de İran ve Türkiye ekonomilerinin birbirlerini tamamlayıcı olduğunu söylerken, ambargonun kalkmasıyla iki ülke arasındaki işbirliği ortamını hazır hale geldiğini kaydetti.
‘Ortak yatırımları teşvik etmenin üzerinde durduk’
İki liderin açıklamalarından satırbaşları şöyle:
Erdoğan: “Son yıllarda ilişkilerimiz maalesef gerileme içinde. Yaptırımlar nedeniyle iki ülke arasındaki ticaret azaldı. İş dünyamızı teşvik etmek suretiyle İran’da yatırımlar, İranlı girişimcilerin Türkiye’de yatırımları ya da bir araya gelerek üçüncü ülkelerde ortak yatırımları teşvik etmenin üzerinde durduk. İlişkilerimizi geliştirmek konusunda ne gerekiyorsa yapma hususunda mutabık kaldık. Ülkelerimizin, Suriye ve Irak başta olmak üzere bölgemizde akan kanın ve yaşanan krizlerin durdurulması için gereken çalışmalara öncülük etmesi şart. Terörizm konusunda ‘iyi terörist, kötü terörist’ ayrımcılığı yapılamayacağı konusunda mutabıkız. Bölgenin iki önemli ülkesi olarak bu konuda bizlere önemli bir sorumluluk düştüğünün farkındayız.”
‘İran, Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayabilir’
Ruhani: “İİTnin iki önemli amacı mevcuttur. İslam ülkeleri arasında birliği sağlamak ve Filistin halkının hakkını aramak, zulmü sonlandırmak. İran, İİT’nın yaında olacaktır. Müslüman kadının İslam toplumundaki rolü ve kadının İslam kültüründeki yüksek yerini dünyaya tanıtmak konusunda karar aldık. Bir diğer konu terörle mücadele konusudur. Üçüncü konu da mezheplerin birbirine yaklaştırılması ve İslam dünyasının bütünlüğüdür. Bizim kimliğimiz İslam’dır, mezhepler değildir. İran, Türkiye’nin enerji güvenliğini sağlayabilir; petrol, doğalgaz ve elktrik konusudna Türkiye’nin ihtiyaçlarını giderebiliriz.”