• 9 SORUDA
  • DİKEN ÖZEL
  • GÜNÜN 11’i
  • DİKENLİK
  • AKŞAM POSTASI
  • VPN HABER
  • ENGLISH

Diken

Yaramazlara biraz batar!

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ

CHP’ye göre Meclis raporu darbenin ‘kontrollü’ olduğunu ve ‘siyasi ayağı’ gizliyor

29/05/2017 14:51

 

CHP, geçtiğimiz hafta açıklanan Meclis Darbe Girişimini Araştırma Komisyonu’nun raporunun darbe girişiminin kontrollü olduğunu ve siyasi ayağını gizlediğini savundu.

Fotoğraf: DHA

Reklam

Komisyonun CHP’li üyeleri Aykut Erdoğdu, Aytun Çıray, Zeynel Emre ve Sezgin Tanrıkulu Meclis’te basın toplantısıyla raporu değerlendirdi.

Erdoğdu, raporu Komisyon Başkanı AKP’li Reşat Petek’in ‘şahsi raporu’ olarak niteleyerek şunları söyledi: “Petek tarafından açıklanan bu taslak rapor kontrollü bir darbe girişiminin siyasi ayağını saklama ve günahsız kişi ve kurumlara iftira raporudur. Bu raporla vefat etmiş ve kendisini savunma ihtimali olmayan Süleyman Demirel, Turgut Özal, Kasım Gülek, Vehbi Koç ve Bülent Ecevit gibi isimlerin hatırası kirletilmeye çalışılmıştır. Darbe girişimiyle ilgili AKP’nin siyasi sorumluluğunu ima edebilecek bilgi kırıntıları dahi rapordan çıkartılmıştır.”

Sorumluluğun AKP’ye yüklenmemesi için özel bir çaba olduğunu vurgulayan Erdoğdu şöyle devam etti: “Darbe girişimi engellenemez bir doğal afet gibi sunulmaya çalışılmış siyasi ve idari sorumluluklar gizlenmiştir. Yarım asırlık örgüt vurgusuyla sorumluluk AKP öncesi hükümetlere bırakılmaya ve 2002 öncesi devletlere gizlice sızan Gülen Cemaati’ne 2002 yılı sonrası bilinçli olarak devletin teslim edilmesi gizlenmeye çalışılmıştır.”

Reklam

CHP süre isteyecek

Muhalefet şerhi için verilen 10 günlük sürenin beş iş gününe denk geldiğini de belirten Erdoğdu, sürenin uzatılması için talepte bulunacaklarını söyledi.

CHP’li vekil, partisinin hazırlayacağı muhalefet şerhinde yer alacak soruları, şöyle sıraladı: “Türkiye, Fethullah Gülen Cemaati’ne nasıl teslim edildi? Genelkurmay başkanı ve MİT müsteşarı darbe ile ilgili bilgileri cumhurbaşkanı ve başbakandan saklandı mı? Eğer bu bilgi saklandıysa Akar ve Fidan neden hala görevde? Darbe gecesine nasıl dönüştü? Derdest edilen kuvvet komutanlarından genelkurmay başkanı ve MİT müsteşarı bilgi sakladı mı? Darbe öncesinden biliniyor muydu? Darbe gecesi can veren insanlarımız kontrollü bir darbeye mi kurban edildi?15 Temmuz öğle saatlerinde MİT’e yapılan ihbarla darbe biliniyor olmasına rağmen gerekli önlemler neden alınmadı? Adil Öksüz kimdir, neden serbest bırakıldı? Darbenin siyasi ayağı kimlerden oluşuyor? Darbe başarılı olsaydı Cumhurbaşkanı kim olacaktı?”

‘MİT yazısında yeni bilgi yok’

CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise komisyona gönderilen MİT yazısında yeni bir bilgi olmadığını kaydetti. Altı ay sonra MİT’ten yanıt geldiğini belirten Tanrıkulu, “MİT yazısında hiçbir yeni bilgi yok. 22 Mayıs’ta, altı ay sonra cevap vermiş. Darbe gününe ilişkin bilgi var sadece. Darbe günü MİT mensupları üzerine düşeni yapmıştır ama önce darbeden MİT’in sorumluluklarına ilişkin tek cümle yok. Yeni bilgi olmadığı gibi darbe hazırlığı konusunda da hiçbir bilgi yok. Müsteşarın komisyona gelmemesinin nedeni de bu olsa gerek. Onları raporumuzda ayrıntılı olarak değerlendireceğiz. Bugün bu rapor beş ayda 31 uzmanla hazırlanmış. Beş iş günü içinde buna yanıt vermemiz istendi. Bugün HDP ve MHP’de milletvekillerinde sürenin uzatılması için başvuru yapacaklar. Uzatılmazsa muhalefet şerhimizi hazırlayacağız.”

‘Bu Reşat Petek’in bal saçan raporu’

Fetullah Gülen’in CHP’ye 5 bin lira bağış yaptığı iddiasıyla bir makbuz görüntüsü paylaşan Petek’e gereken cevabın sosyal medya üzerinden verildiğini söyleyen CHP’li Tanrıkulu ise şöyle konuştu: “Bal veren petek gibi Allah razı olsun. Allah şaşırttı kendisini. Ancak bu kadar yanlış ve yalan belge kullanılır bir vekil tarafından. Sosyal medya kendisine cevabını veriyor. Komisyondakilerin çoğunun geçmişi Gülen Cemaatiyle bağlantılı olanlar. Baştan aşağı Petek olmak üzere. Cumhuriyet tarihinin en önemi dökümanını hazırlamak üzere beş iş günü var. Komisyon raporu değil Petek’in kendi raporu bana göre. AKP içinde de MİT Müsteşarının gelmesini isteyenler vardı. Ama bu Reşat Petek’in bal saçan raporu.”

Komisyon raporundan: FETÖ, MİT üzerinden Erdoğan’a hesap çıkarmaya çalıştı

MİT müsteşarı 15 Temmuz akşamı Suriyeli muhalifle görüşmeye gitmiş!

MİT’e göre ‘FETÖ’ toparlanma sürecinde: Türkiye yapılanması beş bölgeye ayrıldı

‘Çatı davası’nda tuğgeneralin ifadesi: Darbe, Akar ve MİT müsteşarının kontrolünde oldu

Darbe girişimini MİT’e bildiren binbaşının ifadesi ortaya çıktı: 14.30’da ihbar etmiş

Filed Under: Aktüel

SON HABERLER

İki yıla kadar hapsi istenen İmamoğlu: Gündemi alabora etmek için çabalar bunlar

İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, dönemin Ordu valisinin suç duyurusu üzerine hakkında açılan ‘hakaret’ davasında açıklanan savcılık mütalaasını ‘gündemi alabora etmek için sarf edilen çabalar’ olarak nitelendirdi.

Berberoğlu’nun da aralarında bulunduğu sekiz vekilin fezlekesi TBMM başkanlığında

Aralarında CHP İstanbul Milletvekili Kadri Enis Berberoğlu’nun da bulunduğu sekiz milletvekiline ait 10 dokunulmazlık dosyası TBMM başkanlığına sunuldu.

CHP’li vekil: Hedef Anayasa’nın ilk dört maddesi, laikliği çıkarmaya çalışıyorlar

CHP Antalya Milletvekili Rafet Zeybek, yeni anayasa tartışmalarında hedefin, ‘Anayasa’nın ilk 4 maddesinin değiştirilmesi’ olduğunu söyledi.

Tahir Elçi davası: Sanık polisler ifade vermeden önce görüntüleri izlemiş

Sanık polislerin tutuklanması talebi reddedildi ancak yurt dışına çıkışları yasaklandı. Bir sonraki duruşma 14 Temmuz’da yapılacak.

İçişleri Bakanlığı, yeni sürece ilişkin sıkça sorulan soruları cevapladı

İçişleri Bakanlığı, ‘kontrollü normalleşme’ sürecine ilişkin genelgeler konusunda sıkça sorulan soruları cevapladı.

‘Kim olursan ol döveriz’: Üsküdar belediyesi zabıtaları Habertürk muhabirini darp etti
AKP’li Tayyar’a göre ‘FETÖ’yle mücadelede yukarıdan aşağı temizlik yapılmalıydı

DİKEN’İ TAKİP EDİN

Osman Kavala 1220 gündür tutuklu

AGORA

Grev haktır…

Murat Sevinç

Bu yazıyı yazmak zorunda kaldığım için çok üzgünüm

Levent Gültekin

Bankacılık-KOBİ ilişkisi: Hüzünlü bir aşk hikayesi

Mehmet Aksel

GÜNÜN 11’İ

Yılmaz Özdil: AKP’den önce insan değildik, nihayet oluyoruz

Erdal Sağlam: Kötü yönetim ve popülizmin halkı nasıl fakirleştirdiğinin örneğini yaşıyoruz

Mehmet Ali Güller: Anayasayı sil baştan yazmak istemelerinin nedeni 23 milletvekilini bulabilmek

Ahmet Taşgetiren: ‘Dış dünya’ olmasa bize hukuk gelmeyecek neredeyse

Mustafa Karaalioğlu: Bu gidişle 2023’te gelirimiz ne olacak, tahmini bile iç karartıcı

Osman Müftüoğlu: ‘Renklendirilmiş normalleşme’ pek inandırıcı görünmüyor

Abdulkadir Selvi: HDP’ye kapatma davası açılması reform süreci açısından olumlu olmaz

Bülent Timurlenk: Ligin lideri set oynamayı beceremedi

Tunca Bengin: SP’nin durumu muhtemel kararsız oylar açısından anlam ifade ediyor

L. Doğan Tılıç: İktidara geldiğimiz gibi yaparsak iktidarda kalabiliriz der gibi…

Muharrem Sarıkaya: Üç hafta sonra hastaneler tıka basa tekrar dolunca anlarız

Leyla Emadi’nin kişisel sergisi: Gel-Git

Elektronik dans müziği ikilisi Daft Punk dağıldı

‘Afrika dahil’

Sanat yayınlarını aynı çatı altında buluşturan border_less ARTBOOK DAYS üçüncü edisyona hazırlanıyor

74. Cannes Film Festivali pandemi nedeniyle ertelendi

Bitlis Ticaret Odası: Büryan kebabı için coğrafi işaret tescil belgesi aldık

Denizde ‘operasyon’: Yangın çıkan gemide unutulan dört kediyi donanma kurtardı

Sefere çıkacak hızlı trenin tepesindeki tekiri indirmek 2.5 saat sürdü

‘Denizlerin en zehirlisi’ can aldı: 17 yaşındaki genç hayatını kaybetti

  • VİTRİN
  • AKTÜEL
  • ANALİZ
  • DÜNYA
  • MEDYA
  • KEYİF
  • AGORA
  • SANAT
  • GÜNÜN ESERİ
  • AGORA
  • DİKEN’E TAKILANLAR
  • BİRİNCİ SAYFALAR
  • GÜNÜN 11’i
  • AKŞAM POSTASI
  • BU GAZETE…
  • DİKEN 5 YAŞINDA
  • KÜNYE
  • İLETİŞİM
  • Email
  • Facebook
  • Google+
  • Pinterest
  • RSS
  • Twitter
  • Vimeo
  • YouTube

"Genç gazeteci arkadaşlarıma! Bu meslek yorucu bir meslektir. Ama, insan büyük bir zevkle çalışır. Kalemine daima efendi kal, uşak olmamaya gayret et. Mecbur kalırsan kır, sakın satma." Sedat Simavi