Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Ofisi, 12 HDP’li vekilin gözaltına alınmasının, üçünün de tutuklanmasının hukukun izin verdiğinin ötesinde bir uygulama olduğunu açıkladı.

Fotoğraf: Reuters
Cenevre’deki brifingde konuşan BM İnsan Hakları Sözcüsü Ravina Shamdasani, “(Türkiye’nin) olağanüstü hal ilan ederken ve Uluslararası Medeni ve Siyasi Haklar Sözleşmesi’nin bazı ilkelerini tadil ederken, yetkililerin attığı adımlar şu duurmda izin verilebilir olmanın ötesine geçti” dedib
Avrupa’dan peş peşe tepkiler
Önceki tepkiler şöyleydi:
Türkiye’nin Almanya maslahatgüzarı, HDP’li vekillerin gözaltına alınmasıyla ilgili olarak dışişleri bakanlığına çağrıldı.
AB’nin Dış Politika ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini Twitter’dan yayınladığı mesajda, “Son derece endişeliyiz. Yetkililerle ve Ankara’daki AB büyükelçileriyle temas halindeyiz” diye yazdı.
Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck dehşete düştüğünü belirterek, “Avrupa bunu yanıtsız bırakmaz” dedi.
Fransa Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Romain Nadal, “Fransa, Türkiye’yi demokrasi ve basın özgürlüğü dahil olmak üzere, hukukun üstünlüğüne ve temel haklara saygı gösterme çağrısı yapıyor” diye konuştu.
12 HDP’li gözaltına alındı, üçü tutuklandı
HDP eş genel başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş’ın da aralarında olduğu HDP’li 12 vekil, sabaha karşı evlerine yapılan polis baskınıyla gözaltına alınmıştı.
Ziya Pir, Sırrı Süreyya Önder, İmam Taşçıer adli kontrol şartıyla serbest bırakılırken, gözaltındaki Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gülser Yıldırım, Leyla Birlik, Nursel Aydoğan ve Selma Irmak tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edimişti..
HDP Grup Başkan Vekili İdris Baluken, HDP Şırnak Milletvekili Leyla Birlik ve HDP Diyarbakır Milletvekili Nursel Aydoğan tutuklanmıştı.
Gözaltındaki vekiller şöyle: Ferhat Encü, Selma Irmak, Abdullah Zeydan, Selahattin Demirtaş, Figen Yüksekdağ, Gülser Yıldırım.