Darbe girişimine ilişkin ‘çatı davası’ kapsamında ifade veren eski kurmay albay Fırat Alakuş, tuzağa düşürüldüğünü savundu.
5 Temmuz gecesi Genelkurmay başkanlığındaki faaliyetlele ilgili Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampusü’ndeki Ankara 17’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyeleri dahil 221 sanık hakim karşısında.
Bugünkü duruşma Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar’ın ifadesinde ‘ürkütücü’ dediği Alakuş’un savunmasının alınmasıyla başladı.
Akar, Alakuş’dan, “Bir müddet sonra gidiyoruz deyip beni aldılar. Kapıdan çıktığımda tam taçhizatlı, kafasında çelik miğfer ve silahlı bir şekilde, ürkütücü bir yüz ifadesiyle karşıma çıkan asker şahıs dikkatimi çekti” diye bahsetmişti.
‘Tuzağa düşürüldük’
İfadesinde suçlamaları kabul etmeyen Alakuş şunları söyledi: “Türkiye Cumhuriyeti’ne karşı duran bütün terör örgütlerine karşı mücadele ettim. FETÖ ile ne ilgim ne de irtibatım var. Menfur darbe girişimini kim, kimler, ne zaman, ne şekilde planladı bilmiyorum. Darbe teşebbüsünde doğrudan ya da dolaylı bir şekilde icraatım olmadı diye düşünüyorum. Genelkurmay başkanlığının emniyetini sağlamak için emir komuta içinde görevimi icra ettim. Ben ve timimim darbeciler tarafından tuzağa düşürüldüğüne inanıyorum.”
‘Görevi Özel Kuvvetleri komutanı verdi’
Alakuş, kendisine verilen görevi, ‘alınan bir istihbarat dayalı olarak terör örgütlerinin muhtemel bir eylemine karşı genelkurmay başkanlığının takviye edilmesi’ diye anlattı.
Görevi bizzat Özel Kuvvetler Komutanı Zekai Aksakallı’dan aldığını belirten Alakuş, ayrıntıları ise albay Ümit Bak’tan öğrenmesinin söylendiğini belirtti.
Dördüncü gün
Duruşmada ilk gün eski Hava Kuvvetleri komutan Akın Öztürk ve eski kurmay albay Ahmet Özçetin ifade vermişti.
İkinci gün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eski başyaveri Albay Ali Yazıcı ve eski genelkurmay başkanlığı general-amiral şube müdürü Albay Cemil Turhan savunma yapmıştı.
Turhan, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) içinde üç farklı ekip olduğunu ve darbe girişimini sadece ‘FETÖ’ mensuplarının yapmadığını söylemişti. Yazıcı, darbe girişimini bir ay önceden dile getirenler olduğunu aktarmıştı.
‘Darbenin askeri kanadının 1 numaralı ismi’ olmakla suçlanan Öztürk ise, “Hain darbe girişimiyle ilgim, hiçbir katkım, hatta haberim bile yoktur” demişti.
Üçüncü gün ifade verenlerden tuğgeneral Erhan Caha da, “Bu vahim ve menfur darbe teşebbüsü, Genelkurmay başkanı, kuvvet komutanları ve MİT müsteşarının, planı, bilgisi ve kontrolü dahilinde olmuştur” demişti.
Çatı davasının ilk duruşması 16 Haziran’a kadar kesintisiz devam edecek.
Suçlamalar ve istenen cezalar
İsmi ‘Yurtta Sulh Konseyi’ üyesi olarak geçen sanıklar için 2 bin 988’er kez ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezası isteniyor.
Dosyada 200’ü tutuklu, dokuzu tutuksuz, 12’si firari olmak üzere toplam 221 sanık yer alıyor. Asker sanıklardan biri orgeneral, üçü korgeneral, dördü tümgeneral, 16’sı tuğgeneral, üçü tuğamiral, 26’sı albay, 27’si yarbay, 37’si binbaşı, 21’i yüzbaşı, diğerleriyse daha alt rütbeye sahip.
Bunlar arasında eski hava kuvvetleri komutanı Akın Öztürk ile eski cumhurbaşkanı başyaveri Yazıcı’nın yanısıra, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Akar’ın eski emir subayı Levent Türkkan ve başbakanlık özel kalem görevlisi Muhammet Uslu da var.
Sanıklar arasında öğretmen, memur ve esnafın bulunduğu 12 sivil de yer alıyor.
Cumhurbaşkanına suikast de suçlamada
Fotoğraf: DHA
Sanıklar hakkında ‘Anayasa’yı ihlal’, ‘cebir ve şiddet kullanarak TBMM’yi ortadan kaldırma girişiminde bulunma’, ‘cebir ve şiddet kullanarak Türkiye Cumhuriyeti hükümetini ortadan kaldırmaya teşebbüs’, ‘silahlı terör örgütü yönetmek ve üyesi olmak’ suçlamalarının yanı sıra diğer davalara ilişkin ‘cumhurbaşkanına suikast’, ‘250 kişiyi şehit etme’, ‘2 bin 735 kişiyi öldürmeye teşebbüs etme’ ve ‘üst düzey komutan ve devlet yöneticilerinin hürriyetini sınırlama’ suçlamalarından da ölenler ve mağdurların sayısınca ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
Davada, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ‘mağdur-müşteki’, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ise ‘mağdur’ olarak yer alıyor.