ABD Başkanı Obama’nın IŞİD’le Mücadele Özel Temsilcisi McGurk, başını YPG’nin çektiği Demokratik Suriye Güçleri’nin (DSG) Rakka operasyonuna Türkiye’nin itirazına rağmen katılmasına yönelik, “Herkesin yakın işbirliğine ihtiyaç var” yorumunu yaptı.
Anadolu Ajansı’nın haberine göre, İtalya Dışişleri Bakanı Paolo Gentiloni’yle görüşmesinden sonra basın toplantısı gerçekleştiren McGurk, ABD’nin PYD’ye verdiği desteğin Rakka operasyonu için Türkiye ile aralarında bir sorun yaratıp yaratmayacağı sorusu üzerine, Türkiye’yle ‘çok yakın’ çalıştıklarını söyledi.
‘İşbirliği’ mesajı
Bir süredir ABD ile Türkiye arasında restleşmelere sahne olan konuda bir gazeteci, “Suriyeli Kürtleri destekliyorsunuz, Türkler de muhalifleri destekliyor. Bu durum, Rakka’nın kurtarılması konusunda bir dezavantaj yaratır mı?” diye sordu.
McGurk’ın bu soruya yanıtı şöyle oldu: “Bu iyi bir soru. Biz Türkiye ile çok yakın bir şekilde çalışıyoruz. Başkan Obama Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la birkaç gün önce görüştü. Çok yapıcı bir konuşmaydı. Sayılar bize, IŞİD’e karşı etkili bir mücadele yürüttüğümüzü gösteriyor. Üç ay önce IŞİD’lİ teröristler, şu anda muhaliflerin aldığı o sınırı kontrol ediyorlardı. Türkler orayı tamamıyla kapattılar. Biz onlara bunu yapmaları için karada yardım ettik. Daha önce de kamuoyuna açıkladığımız üzere Türklerle ve Türkiye’nin IŞİD’e karşı desteklediği muhalif güçlerle işbirliği içindeyiz.”
IŞİD’e karşı mücadelenin birlikte yürütülmesinden emin olmak istediklerini belirten McGurk, “Bölgede çok çeşitli güçler bulunuyor. Dolayısıyla herkesin yakın işbirliğine ihtiyaç var. Bu, bizim herkese verdiğimiz mesajdır. Rakka’nın kurtulmasına yönelik planın yavaşlamasını öngörmüyoruz” diye konuştu.
Ne olmuştu?
ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı uluslararası koalisyonun komutanlarından Korgeneral Stephen Townsend, Rakka operasyonunda DSG’nin yer alacağını açıklamıştı.
Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise, operasyona Türkiye’nin de katılmak istediğini, ancak YPG’nin olması durumunda kendilerinin olmayacağını söylemişti. Erdoğan’ın sözlerinden sonra hükümete yakın medya, ABD’nin geri adım attığını ve YPG’yi operasyona dahil etmeyeceğini yazmıştı.
ABD de çoğunluğu YPG savaşçılarından oluşan DSG’nin operasyondaki hakim güç olacağını duyurmuştu.
TRT Haber’de konuşan Işık ise ABD’den YPG militanlarının Rakka’ya girmesine izin vermemesini talep ederek, “Alternatif oluşturma yeteneğine sahibiz” demiş, Özgür Suriye Ordusu’nu (ÖSO) işaret etmişti.