Kazakistan’ın başkenti Astana’daki ‘Suriye’de barış’ görüşmelerine ABD’nin büyükelçi seviyesinde katılma kararı aldığı açıklandı.

Halep… Fotoğraf: Reuters (Arşiv)
Reuters’ın aktardığına göre Türkiye ve Rusya’nın garantörlüğünde Kazakistan’ın başkenti Astana’da düzenlenecek Suriye görüşmelerine ABD heyet göndermeyecek. Görüşmelerde ABD’yi Kazakistan büyükelçisi temsil edecek.
Astana’daki görüşmelerin pazartesi günü başlaması bekleniyor.
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’la Suriye’de ateşkes için görüşmelerin Kazakistan’da yapılması konusunda anlaştıklarını söylemişti.
Suriye’de ‘muhalif’ olarak anılan silahlı gruplar, ateşkes ihlallerini gerekçe göstererek Rusya destekli barış görüşmelerine katılım çalışmalarını dondurduklarını açıklamıştı.
Demokratik Birlik Partisi (PYD) Eş Başkanı Salih Müslim, Suriye’de yürürlüğe giren ateşkesle ilgili kimsenin PYD ile bir görüşme yapmadığını ve Astana’daki ateşkes görüşmelerine davet edilmediklerini söylemişti. Türkiye’nin ‘çaresiz’ kaldığı için ateşkes istediğini savunan Müslim, “Türkiye, ÖSO’ya ve ortaklarına ihanet etti” demişti.