Borsa İstanbul Başkanı ve Türkiye Varlık Fonu (TVF) Başkan Vekili Himmet Karadağ, “Varlık Fonu’nda şu ana kadar onaylanmış bir stratejik plan yok” dedi.

Fotoğraf: Reuters
“Stratejik plan öncesi kuruluşa ilişkin çalışmalar dışında bir şey yapamayız” diyen Karadağ, TVF’nin geçen hafta revize stratejik planını teslim ettiklerini ifade etti: “TVF’de varlıkların değerlemesi sürüyor, bir mali tablo ortaya çıksın, şu anda taslak halinde değerleme kuruluşları finansallar üzerinde çalışıyor.”
46 taşınmaz, bankalar ve kamu hisseleri
Ağustos 2016’da kurulan ve yaklaşık 50 milyar dolarlık bir portföyü olduğu tahmin edilen TVF’ye bugüne kadar 46 adet taşınmaz devredilmiş durumda. TVF’ye çeşitli banka ve şirketlerdeki kamu hisseleri, bazı kamu iktisadi teşebbüsleri, at yarışları ve şans oyunlarına dair lisanslar 49 yıllığına devredilmişti.
TVF’ye devredilen şirketler arasında Ziraat Bankası, BOTAŞ, TPAO, PTT, Borsa İstanbul, Türksat ve Türk Telekom’un sermayelerinde bulunan Hazine hisselerinin yanısıra THY ve Halkbank’taki Özelleştirme İdaresi hisseleri bulunuyor.
Son olarak KHK ile TVF’ye dış borç yetkisi de verilmişti.
Erdoğan süreçten memnun kalmadı
‘Türkiye’nin ekonomik büyümesine katkı sağlamak, uluslararası kurumsal yatırımcıların ilgisini çekmek ve büyük projelere kaynak yaratmak’ amacıyla kurulan TVF, fonun yol haritası niteliğindeki ‘strateji belgesi’ henüz hazır olmadığı için bugüne kadar bu görevine ilişkin herhangi bir faaliyette bulunmamış oldu.
Bugüne kadarki süreci kuruluş ve yapılanma faaliyetiyle geçirdiği belirtilen TVF’nin, henüz gelir artırıcı ve azaltıcı faaliyette bulunmadığı, bu nedenle hiçbir harcama da yapılmadığı kaydedilmişti.
TVF’nin tescil işlemleri haricinde tüzel kişiliğinin olmadığını, bu sebeple bünyesinde çalışan personelin de bulunmadığını belirtti.
Arzulanan hedefler
2016 yılı kasım ayında yönetim kurulu başkanı ve genel müdürün ataması yapılan TVF’de Ocak 2017’de de yönetim kurulu üyelerinin ataması yapılmıştı. Ancak Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, ‘arzulanan hedeflenen süreç olmadığı’ için TVF’nin ‘reorganize edilmesi’ talimatını vermesi üzerine Eylül 2017’de fonun yönetim kademesi yeniden yapılandırılmıştı.
Son olarak TVF’de, 10 Kasım 2017 tarihi itibariyle 10 beyaz yakalı çalışan bulunduğu, güvenlik, temizlik, ikram görevlisi ve şoför pozisyonlarında ise taşeron olarak sekiz kişinin görev yaptığı bildirilmişti.
AYM’den Varlık Fonu’nun kurulmasına vize: CHP’nin itirazı reddedildi
Yeni KHK ile Türkiye Varlık Fonu’na dış borç yetkisi geldi
Başbakan yardımcısı açıkladı: Varlık Fonu ‘henüz’ bir faaliyette bulunmamış
Varlık Fonu’nun ‘stratejik planı’ neredeyse hazır: İlk hedef ‘Babayiğit Fonu’
Sayıştay raporu: Varlık Fonu’na devredilen TJK, bakanlığa borcunu ödemedi
Varlık Fonu, Çin bankasıyla 5 milyar dolarlık kredi için görüşüyor
Kulis: Varlık Fonu, Erdoğan ile Yıldırım arasındaki ‘güç savaşı’nı tetikledi
Olmadı baştan: Varlık Fonu yeniden yapılandırılacak
Dün bir bugün iki: Varlık Fonu başkanı görevden alındı
‘Reis’i takip et, Varlık Fonu’nu bul: Körfez ülkeleri ve Rusya’da ortak arayışı
Varlık Fonu başkanı ‘ilgi’den memnun: Üç ülke fonuyla anlaşma imzalamak üzereyiz